![Inżynier IBM-a sprawdza 300-milimetrowy plaster z układami CMOS© IBM](/media/lib/97/n-1210076935_504502-a29209b6a3afb5af12bd6deda04fe0a4.jpeg)
Dziura w procesorach x86
7 sierpnia 2015, 10:54Stary błąd projektowy w procesorach x86 umożliwia napastnikowi zainstalowanie rootkita w niskopoziomowym firmware. O istnieniu dziury poinformował podczas konferencji Black Hat Christopher Domas z Battelle Memorial Institute
![](/media/lib/205/n-opalanie-e1c2e0d556cb876b0fed966bc3e9410d.jpg)
Lignina zwiększa ochronę przeciwsłoneczną zapewnianą przez filtr
9 czerwca 2016, 10:13W dobie coraz większego zapotrzebowania na naturalne dodatki do filtrów słonecznych naukowcy badają potencjał różnych rodzajów ligniny w tym zakresie.
![](/media/lib/279/n-pokrywa-chrzaszcza-z-koprolitu-b5b7085775f8677a33c53ea0f2adbec8.jpg)
Mikrotomografia synchrotronowa pozwoliła ujrzeć zawartość koprolitów z Krasiejowa w 3D
9 czerwca 2017, 11:43Modelowanie 3D wskazało na obecność resztek pokarmu w skamieniałych odchodach (koprolitach) sprzed 230 mln lat.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.
![](/media/lib/259/n-kroplowka-154168215042fb1d3cf7d49a15c205d5.jpg)
Starzenie poznawcze po wstrząsie septycznym to wynik działania cukru dostającego się do hipokampa
23 kwietnia 2019, 09:23Utrata pamięci i funkcji poznawczych u osób po wstrząsie septycznym to wynik działania cukru, który w przebiegu wstrząsu jest uwalniany do krwiobiegu i dostaje się do mózgu.
![](/media/lib/348/n-czekolada-148b3b231e9dab3c03780ff6466c48db.jpg)
Czekolada pomaga utrzymać naczynia serca w dobrym zdrowiu
23 lipca 2020, 11:40Spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu wiąże się z obniżonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Nasze badanie [metaanaliza] sugeruje, że czekolada pomaga utrzymać naczynia serca w dobrym zdrowiu - podkreśla dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston.
![](/media/lib/505/n-browar-d6d3d7c2aa069dfd1d7357622bb346a6.jpg)
Młóto browarnicze - od odpadu do składnika żywności o właściwościach prozdrowotnych
2 czerwca 2022, 09:56Joncer Naibaho, pochodzący z Indonezji doktorant ze Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), pracuje nad przekształceniem odpadu w postaci młóta piwowarskiego w wartościowy, prozdrowotny składnik żywności. Jak podkreślono w komunikacie prasowym, swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.
Suplementy wapnia nie zapobiegają złamaniom
15 września 2006, 12:23Suplementy wapniowe podawane zdrowym dzieciom, by zwiększyć gęstość kości, z małym prawdopodobieństwem zapobiegają ich złamaniom.
Najstarsza gwiazda
19 maja 2007, 10:38Anna Frebel i zespół zidentyfikowali najstarszą, przynajmniej jak dotąd, gwiazdę we wszechświecie. Wyliczyli, że HE 1523-0901 ma ok. 13,2 mld lat. Staruszka znajduje się na obrzeżach Drogi Mlecznej.
![](/media/lib/28/siec-spoleczna-0f0b8cdb94df3ff6b5c083af2d4481b7.jpg)
Sława w skali mikro
22 maja 2008, 08:32Kultura masowa tworzy i hołubi celebrities, a także celetoidów, czyli gwiazdy tabloidów. Coraz częściej słyszy się jednak o tzw. microcelebrities. Kto to taki i kto może nim zostać? Mikrocelebryta jest znany jak prawdziwa gwiazda, ale dużo mniejszemu gronu: tysiącowi, kilkuset, a czasem nawet tylko kilkudziesięciu osobom. To odpowiednik Angeliny Joli czy George'a Clooneya, ale w skali mikro, stąd nazwa zjawiska i człowieka. Inni, czyli fani, interesują się jego życiem.